Раздел: Рисуваме Пингвин - ADIANAM Red Hot SoptСъдържание на страницата

Раздел: Уроци

Навигация на страниците в раздела

Рисуваме Пингвин

Ако обичате да рисувате, без значение как - на лист хартия... или с помощта на компютър... пингвините просто са удоволствие за рисуване. Само не спирайте да рисувате. Рисувайте, и пак... и пак...

Вашето пингвинче няма да е копие на моето. И това е нормално, защото няма два еднакви пингвина. Те може да си приличат, но няма да са еднакви.

Вашето пингвинче ще е различно, дори може би много по-красиво. Впрегнете въображението си и да започваме!

Вместо увод

- Ако рисувате на лист с моливи, тогава вземете нов, чист бял лист, средно-твърд черен молив. Не забравяйте - чертаем контурите на пингвина. Което означава да не натискате силно с молива, а само лекичко да нанасяте тънък контур. Защото стъпка по стъпка ще правим ОСНОВНИТЕ елементи на пингвина. Едва след това ще оцветяваме и разкрасяваме.

- Ако рисувате с помощта на компютър, тогава отворете нов файл с бял фон и изберете ОВАЛ. Не знам къде измежду инструментите е, защото нямам представа с каква програма рисувате. Те са толкова много и няма начин да знам всичко за всяка една от тях. Но знам, че във всички такива програми има такава възможност - овал.

Скициране

 1. Рисуваме овал - за тялото на пингвина.
 2. Рисуваме кръг - за главата на пингвина. Тя е по-малка от овала.
  Рисуваме с черен молив, леко - ако е на лист. Или с черен цвят - ако е на компютър.
 3. Рисуваме лявото краче. И не се притеснявайте, че не е перфектно. Ако погледнете моята рисунка - и там хич не е перфектно... :)
 4. Рисуваме дясното краче. Ако рисувате на лист с молив - опитайте се да прилича на лявото, но обърнато в другата посока. Ако използвате компютър, тогава маркирайте крачето, копирайте го, дублирайте и завъртете огледално (зависи от програмата: може да е MIRROR, или Flip Horizontal...)
 5. Рисуваме лявото крило
 6. Рисуваме дясното крило. Както и при крачетата - всичко зависи от това с какво рисувате. Ако е с молив... или с компютърна програма...
  Продължавате да рисувате с черен молив. Или с черен цвят - ако е на компютър. Тук е използван зелен цвят за да се покаже какво точно рисуваме.

Детайли

 1. Започваме да рисуваме детайлите на пингвинчето - контур,
  който ще допълни крилете и ще разграничи част от главата.
  Продължавате да рисувате с черен молив, или с черен цвят (на компютър). Тук е използван син цвят (за да се открои какво точно рисуваме).
 2. Рисуваме клюна - не е много лесен, но опитайте.
  Не се отказвайте, рисувайте и ще стане.
 3. Сега окото - малко кръгче, наистина мъничко.
  Тук те са в червено и цикламено само за да се вижда къде и какво точно рисуваме. А вие пак рисувате само с черно.

Ето какво се получи при мен:

Финна обработка

Финната обработка за пингвинчето е свързана с изтриване на част от излишните линии (контура) и дооформяне на главичката.

 1. ИЗТРИВАНЕ на излишните линии.
  Показани са в червено. И така, на работа - взимате гумичката и внимателно изтривате.
  Дъгичката в зелено само осветлете внимателно - тя ви е нужна за разграничител на червената гушка на пингвина.
 2. Последна стъпка - КОРЕКЦИЯ на главата.
  Това, което трябва да постигнете е показано са в синьо, а другото (в зелено)- да изтриете. Погледнете рисунката долу вдясно - това е крайния резултат.

Оцветяване

Основните цветове, които ще използваме, са:

 • червено - за долната част на клюна и елипсата под главата
 • жълто - за една част от тялото и част от главата
 • сиво - за горната част на клюна и краката
 • черно - за крилете и горната част на главата

Остава само да се потрудите над светлосенките и преливанията на цветовете. Това е моментът да проявите цялото си въображение!

- Ако рисувате на лист с моливи, ще разкрасявате пингвинчето внимателно.

- Ако рисувате с помощта на компютър, тогава ще използвате различните техники, които предоставя програмата, с която рисувате. Както вече разбрахте, те са много на брой и затова не може да се опише какво точно да направите. Но колкото и да са различни, не може да нямат преливане (gradient) или RETOUCH, или SPRAY... Търсете, огледайте програмата и ще намерите с какво точно да постигнете желаното от вас.

А ето аз какво успях да направя:

Пингвин DTH

Навигация на страницата

нагоре


Навигация чрез Бърз достъп