За най-малките от ADIANAM * DTHРаздел: Уроци

Рисуваме Пингвин

Ако обичате да рисувате, без значение как - на лист хартия... или с помощта на компютър... пингвините просто са удоволствие за рисуване. Само не спирайте да рисувате. Рисувайте, и пак... и пак...

Вашето пингвинче няма да е копие на моето. И това е нормално, защото няма два еднакви пингвина. Те може да си приличат, но няма да са еднакви.

Вашето пингвинче ще е различно, дори може би много по-красиво. Впрегнете въображението си и да започваме!

Стъпки
Анимирани стъпки
Окончателен резултат
Краен резултат

Вместо увод

Ако рисувате върху лист с моливи, тогава вземете нов, чист бял лист, средно-твърд черен молив. Не забравяйте - чертаем контурите на пингвина. Което означава да не натискате силно с молива, а само лекичко да нанасяте тънък контур. Защото стъпка по стъпка ще правим ОСНОВНИТЕ елементи на пингвина. Едва след това ще оцветяваме и разкрасяваме.

Ако рисувате с помощта на компютър, тогава отворете нов файл с бял фон и изберете ОВАЛ. Не знам къде измежду инструментите е, защото нямам представа с каква програма рисувате. Те са толкова много и няма начин да знам всичко за всяка една от тях. Но знам, че във всички такива програми има такава възможност - овал.

Скициране

 1. Рисуваме овал - за тялото на пингвина. (Фиг. 1)
 2. Рисуваме кръг - за главата на пингвина. Тя е по-малка от овала.
  Рисуваме с черен молив, леко - ако е на лист. Или с черен цвят - ако е на компютър. (Фиг. 2)
Рисунка на Фиг. 1
Фиг. 1
Рисунка на Фиг. 2
Фиг. 2
 1. Рисуваме лявото краче. И не се притеснявайте, че не е перфектно. Ако погледнете моята рисунка - и там хич не е перфектно... :) (Фиг. 3а)
 2. Рисуваме дясното краче. Ако рисувате на лист с молив - опитайте се да прилича на лявото, но обърнато в другата посока. Ако използвате компютър, тогава маркирайте крачето, копирайте го, дублирайте и завъртете огледално (зависи от програмата: може да е MIRROR, или Flip Horizontal...) (Фиг. 3б)
Рисунка на Фиг. 3а
Фиг. 3а
Рисунка на Фиг. 3б
Фиг. 3б
 1. Рисуваме лявото крило (Фиг. 4а)
 2. Рисуваме дясното крило. Както и при крачетата - всичко зависи от това с какво рисувате. Ако е с молив... или с компютърна програма...
  Продължавате да рисувате с черен молив. Или с черен цвят - ако е на компютър. Тук е използван зелен цвят за да се покаже какво точно рисуваме (Фиг. 4б)
Рисунка на Фиг. 4а
Фиг. 4а
Рисунка на Фиг. 4б
Фиг. 4б

Детайли

 1. Започваме да рисуваме детайлите на пингвинчето - контур,
  който ще допълни крилете и ще разграничи част от главата.
  Продължавате да рисувате с черен молив, или с черен цвят (на компютър). Тук е използван син цвят (за да се открои какво точно рисуваме). (Фиг. 5)
 2. Рисуваме клюна - не е много лесен, но опитайте.
  Не се отказвайте, рисувайте и ще стане.(Фиг. 6)
 3. Сега окото - малко кръгче, наистина мъничко.
  Тук те са в червено и цикламено само за да се вижда къде и какво точно рисуваме. А вие пак рисувате само с черно. (Фиг. 7)
Рисунка на Фиг. 5
Фиг. 5
Рисунка на Фиг. 6
Фиг. 6
Рисунка на Фиг. 7
Фиг. 7

Ето какво се получи при мен:

Рисунка на Фиг. 8
Фиг. 8

Финна обработка

 1. ИЗТРИВАНЕ на излишните линии.
  Показани са в червено. И така, на работа - взимате гумичката и внимателно изтривате.
  Дъгичката в зелено само осветлете внимателно - тя ви е нужна за разграничител на червената гушка на пингвина.
  (Фиг. 9)
Рисунка на Фиг. 9
Фиг. 9
Рисунка на Фиг. 9 - резултат
Фиг. 9 - резултат
 1. КОРЕКЦИЯ на главата.
  Това, което трябва да постигнете е показано са в синьо, а другото (в зелено)- да изтриете. Погледнете рисунката (Фиг. 10) - това е крайния резултат.
Рисунка на Фиг. 10
Фиг. 10
Рисунка на Фиг. 10 - резултат
Фиг. 10 - резултат

Оцветяване

Основните цветове, които ще използваме, са:

Остава само да се потрудите над светлосенките и преливанията на цветовете. Това е моментът да проявите цялото си въображение!

- Ако рисувате на лист с моливи, ще разкрасявате пингвинчето внимателно.

- Ако рисувате с помощта на компютър, тогава ще използвате различните техники, които предоставя програмата, с която рисувате. Както вече разбрахте, те са много на брой и затова не може да се опише какво точно да направите. Но колкото и да са различни, не може да нямат преливане (gradient) или RETOUCH, или SPRAY... Търсете, огледайте програмата и ще намерите с какво точно да постигнете желаното от вас.

Краен резултат

Рисунка на Основни цветове
Основни цветове
Пингвин DTH
Вариант с преливания