Раздел: Рисуваме Маймунка - ADIANAM Red Hot SoptСъдържание на страницата

Раздел: Уроци

Навигация на страниците в раздела

Рисуваме Маймунка

Да опитаме да нарисуваме маймунка. Една такава закачлива, любопитна... Та нали всички маймунки са много, ама много любопитни! Всичко да видят...

Да, ще опитаме да нарисуваме надничаща маймунка. Весела и игрива, наднича през прозореца.

И не се притеснявайте, ако не прилича много на моята. Хайде, впрегнете въображението си и да започваме!

Вместо увод

- Ако рисувате на лист с моливи, тогава вземете нов, чист бял лист, средно-твърд черен молив. Не забравяйте - чертаем контурите на рисунката. Което означава да не натискате силно с молива, а само лекичко да нанасяте тънък контур. Защото стъпка по стъпка ще правим ОСНОВНИТЕ елементи на маймунката. Едва след това ще оцветяваме и разкрасяваме.

- Ако рисувате с помощта на компютър, тогава отворете нов файл с бял фон и изберете ОВАЛ. Не знам къде измежду инструментите е, защото нямам представа с каква програма рисувате. Те са толкова много и няма начин да знам всичко за всяка една от тях. Но знам, че във всички такива програми има такава възможност - овал.

Скициране

 1. Рисуваме овал - за лицето. Рисуваме го в долната част на листа.
 2. Рисуваме друг, по-голям овал - за главата на маймунката. Вижте къде точно е този овал. Той обгражда предишния.
  Рисуваме с черен молив, леко - ако е на лист. Или с черен цвят - ако е на компютър.
 3. Рисуваме още един овал - за муцунката на маймуняка.
 4. Рисуваме три кръгчета: за двете уши и нослето. Тук е показано в зелено къде са нослето и ушичките, а вие продължавате да рисувате с черно.
 5. Рисуваме очите - две овалчета едно в друго за всяко оченце. Ако рисувате на лист с молив - опитайте се очите да си приличат по големина. Ако използвате компютър, тогава маркирайте едното око, копирайте го, дублирайте и преместете.
 6. Рисуваме пръстите. Това са по три овалчета за всяка ръчичка, плътно едно до друго, леко наклонени на една страна. Постарайте се да са под ушите.
  Ако рисувате с компютърна програма: правите едно овалче, маркирате го, копирате го, дублирате и премествате до първото. По същият начин и третото овалче. След това маркирате трите овалчета заедно, копирате ги, дублирате ги, премествате и завъртете огледално (зависи от програмата: може да е MIRROR, или Flip Horizontal...)...
  Продължавате да рисувате с черен молив. Или с черен цвят - ако е на компютър.
 7. Рисуваме опашката. Не е много трудна, но не е и лесна. Само не се отказвайте - опитвайте, коригирайте, рисувайте... Ще стане!
 8. Рисуваме страните на прозореца, през който наднича маймунката. Те са много лесни.
  Ако рисувате на компютър - това са правоъгълници, високи и тесни. И пак можете да използвате метода на "копиране / дублиране / преместване"
 9. Рисуваме перваза на прозореца. Показан е в лилаво. Това е правоъгълник, но отстрани е леко скосен. Не е никак труден, нали?

Финна обработка и детайли

Финната обработка е свързана с изтриване на част от излишните линии на контура, а дообработката на детайлите са: оформяне на главичката, рисуване на веждите и устата.

 1. ИЗТРИВАНЕ на излишните линии.
  Показани са в червено. И така, на работа - взимате гумичката и внимателно изтривате.
 2. Последна стъпка - КОРЕКЦИЯ на главата и на лицето.
  Рисуваме къдриците на главата, веждите и устата, а същот така дооформяме лицето. В синьо е показано какво се рисува, а в червено е показано това, което с гумичката се изтрива. Погледнете рисунката вдясно - това е крайния резултат.

Оцветяване

Основните цветове, които ще използваме, са:

 • кафяво - за опашката, косата и контура на ушите
 • жълто - за лицето, ушите и пръстите
 • черно - за очите и нослето
 • сиво - за рамката на прозореца и перваза

Остава само да се потрудите над светлосенките и преливанията на цветовете. Това е моментът да проявите цялото си въображение! Можете да нарисувате и нещо за фон зад маймунката.

- Ако рисувате на лист с моливи, ще разкрасявате внимателно.

- Ако рисувате с помощта на компютър, тогава ще използвате различните техники, които предоставя програмата, с която рисувате. Както вече разбрахте, те са много на брой и затова не може да се опише какво точно да направите. Но колкото и да са различни, не може да нямат преливане (gradient) или RETOUCH, или SPRAY... Търсете, огледайте програмата и ще намерите с какво точно да постигнете желаното от вас. Успех! :)

Ето какво се получи при мен:

DTH

Навигация на страницата

нагоре


Навигация чрез Бърз достъп