За най-малките от ADIANAM * DTHРаздел: Уроци

Рисуваме Рибка

Ако обичате да рисувате, без значение как - на лист хартия... или с помощта на компютър... рибката е най-лесното нещо за рисуване.
Ще видите, че наистина е така.

Вашата рибка няма да е като моята.
Тя дори може би ще е много-много по-красива.
Да започваме!

Стъпки
Анимирани стъпки
Окончателен резултат
Краен резултат

Вместо увод

Ако рисувате върху лист с моливи, тогава вземете нов, чист бял лист, средно-твърд черен молив. Не забравяйте - чертаем контурите на рибката. Което означава да не натискате силно с молива, а само лекичко да нанасяте тънък контур. Защото стъпка по стъпка ще правим ОСНОВНИТЕ елементи на рибката. Едва след това ще оцветяваме и разкрасяваме.

Ако рисувате с помощта на компютър, тогава отворете нов файл с бял фон и изберете ОВАЛ. Не знам къде измежду инструментите е, защото нямам представа с каква програма рисувате. Те са толкова много и няма начин да знам всичко за всяка една от тях. Но знам, че във всички такива програми има такава възможност - овал.

Скициране

 1. Рисуваме овал - за тялото. (Фиг. 1)
 2. Рисуваме триъгълник - за опашката.
  Забележете, че овала и триъгълника са с еднаква височина
  Рисуваме с черен молив, леко - ако е на лист. Или с черен цвят - ако е на компютър. Тук е използван червен цвят за да се покаже какво точно рисуваме. (Фиг. 2)
 3. Рисуваме перките.
  Горната перка е малко по-голяма от долната. Не се притеснявайте, че не е перфектно. Показано е със зелено какво точно рисуваме. (Фиг. 3)
Рисунка на Фиг. 1
Фиг. 1
Рисунка на Фиг. 2
Фиг. 2
Рисунка на Фиг. 3
Фиг. 3
 1. Рисуваме няколко дъгички. Едната е за да очертае главата на рибката, а другите две - за да оформят тялото. Показани са със синьо къде и какво точно рисуваме. (Фиг. 4)
 2. Рисуваме окото и устата.
  Продължавате да рисувате с черен молив. Или с черен цвят - ако е на компютър. Тук с червено е показано къде точно рисуваме. Не се притеснявайте, ако устата не е перфектна - внимателно "изтрийте" и опитайте отново. (Фиг. 5)
Рисунка на Фиг. 4
Фиг. 4
Рисунка на Фиг. 5
Фиг. 5

Детайли и финна обработка

 1. ИЗТРИВАНЕ на излишните линии.
  Внимателно премахнете излишните части от опашката и овала за да получите тялото на рибката. Крайният резултат е показан в червено. И така, на работа - взимате гумичката и изтривате. Внимателно оформяте, ползвате молив за корекциите и гума при грешка. Не се отказвайте, ще стане. (Фиг. 6)
 2. ДЪГИ и ЛИНИИ.
  Добавяте няколко дъгички за люспите.
  Добавяте наклонени линии на опашката и перките.
  Добавяте малко овалче за зеницата на окото.
  (Фиг. 7)
Рисунка на Фиг. 6
Фиг. 6
Рисунка на Фиг. 7
Фиг. 7

Оцветяване

На Фиг. 8 са показани основните цветове, които ще използваме:

С малко кафяво можете да нанесете по-тъмни светлосенки около горната част на тялото, около овала на главата и под окото, а с черно - в долната част на устата и горната част на окото. Импровизирайте и ще получите невероятни ефекти. (Фиг. 9)

Рисунка на Фиг. 8
Фиг. 8 - основни цветове
Малък вариант DTH
Фиг. 9 - светлосенки

Краен резултат

Рибка DTH
Голям вариант