За най-малките от ADIANAM * DTHРаздел: Уроци

Рисуваме Клоун

Ако обичате да рисувате, без значение как - на лист хартия... или с помощта на компютър... клоунът е много забавен и лесен за рисуване. Дори за най-малките. Ще видите, че наистина е така.

Вашият клоун няма да е точно като моя.
Той дори ще е много по-красив.
Да започваме!

Вместо увод

Ако рисувате върху лист с моливи, тогава вземете нов, чист бял лист, средно-твърд черен молив. Не забравяйте, че рисуваме схемата и контурите на клоуна. Което означава да не натискате силно с молива, а само лекичко да нанасяте тънък контур. Защото стъпка по стъпка ще правим ОСНОВНИТЕ елементи на клоуна. Едва след това ще оцветяваме и разкрасяваме.

Ако рисувате с помощта на компютър, тогава отворете нов файл с бял фон и изберете ОВАЛ. Не знам къде измежду инструментите е, защото нямам представа с каква програма рисувате. Те са толкова много и няма начин да познавам всяка една от тях. Но знам, че във всички такива програми има такава възможност - овал.

Скициране

 1. Рисуваме окръжност в горната част на "листа" - за главата. Забележете, че центрирана в горната част на листа. (Фиг. 1)
 2. Рисуваме две малки окръжности (ушите) и един голям овал (контура на ръцете). Рисуваме с черен молив, леко - ако е на лист. Или с черен цвят - ако е на компютър. На Фиг. 2 е използван червен цвят за ушите и син за контура на ръцете.
Рисунка на Фиг. 1
Фиг. 1
Рисунка на Фиг. 2
Фиг. 2
 1. Рисуваме с линии контура на тялото. В горната част е малко по-тесен от долната. На Фиг. 3 е показано със зелено какво точно рисуваме.
 2. Оформяне на контура. Вземете гумичка и внимателно изтрийте всички излишни линии: ушите да се слеят с главата, контура на ръцете да не пресича главата и тялото. Разгледайте внимателно какъв резултат трябва да постигнете. (Фиг. 4)
Рисунка на Фиг. 3
Фиг. 3
Рисунка на Фиг. 4
Фиг. 4
 1. Рисуваме големите обувки. Не са никак трудни. Ако рисувате с молив - не се притеснявайте, че може да не са абсолютно еднакви. Важното е да се стараете да си приличат. Ако рисувате на компютър, тогава е лесно: маркирайте обувката, копирате, дублирате и завъртете огледално (зависи от програмата: може да е MIRROR, или Flip Horizontal...). На Фиг. 5 е показано с червено къде и какво рисуваме.
 2. Рисуваме яката. Тук е показано със синьо къде и какво точно рисуваме. (Фиг. 6)
Рисунка на Фиг. 5
Фиг. 5
Рисунка на Фиг. 6
Фиг. 6
 1. Идва ред на копчетата и помпоните на обувките. Всичките са кръгли, но помпоните са по-голями. На Фиг. 7 е показано с лилаво къде са копчетата и със зелено къде са помпоните.
 2. Оформяне на контура. Вземете гумичка и внимателно изтрийте всички излишни линии: яката да е цяла, помпоните - също. Разгледайте внимателно какъв резултат трябва да постигнете. (Фиг. 8)
Рисунка на Фиг. 7
Фиг. 7
Рисунка на Фиг. 8
Фиг. 8
 1. Рисуваме очите - големи овалчета, а в тях - малки черни (за зениците). (Фиг. 9)
 2. Рисуваме големия червен нос и маската на лицето. Показано е с червено за носа и със синьо за маската. (Фиг. 10)
 3. Рисуваме гооооо-лямата уста (пооказано е със зелено къде и какво), както и кичурите коса над ушите (показано е с оранжево). (Фиг. 11)
Рисунка на Фиг. 9
Фиг. 9
Рисунка на Фиг. 10
Фиг. 10
Рисунка на Фиг. 11
Фиг. 11

Оцветяване

Използвайте:

За останалите части - импровизирайте и ще получите невероятни ефекти. Вашето въображение ще ви подскаже как точно да го оцветите.

Краен резултат

Версия 1 DTH
Вариант 1
Версия 2 DTH
Вариант 2
Версия 3 DTH
Вариант 3