Раздел: Преливане (смесване) на изображения - ADIANAM Red Hot SoptСъдържание на страницата

Раздел: Опит

Навигация на страниците в раздела

Преливане (смесване) на изображения

Маскиране на слоеве или както най-често се нарича "комбиниране на две или повече картинки" - толкова често се налага, колкото идеи за обработка на графични изображения се зародят. По-долу е даден примера за маскиране чрез маски. За разлика от показаният пример в Бързи и лесни техники за "преливане" на слоеве, при което се изтрива част от изображението, маскирането на слой позволява да се "скрива" нежеланата част от картинката без да се нарушава нейната цялостност. Освен това, маската може да бъде премахната, а изображението си остава непокътнато.

В примера по-долу са използвани четири изображения. Вие можете да си подберете каквито ви харесват. Желателно е да са контрастни една спрямо друга за да видите ефекта по-осезаемо.

 1. Стартирайте Adobe Photoshop и отворете нов файл с достатъно голям размер (в примера е 500 на 500). Важното е картинките изцяло да се побират в него.
 2. Отворете изображенията и ги копирайте едно по едно в новия файл (Select > Select All, после Edit > Copy, преминавате в новия файл и Edit > Paste; можете да ползвате и комбинация от клавиши за бързи команди).
  Затворете изображенията.
  В новия файл вече имате 4 слоя с различните картинки.
 3. Подредете "композицията" както ви изглежда най-добре.
 4. Запишете файла в PSD-format. При мен се получи това:

  Обърнете внимание, че в палета Layers имате 4 малки правоъгълника с малки изображения на картинките, които сте копирали. Освен тях имате и background, а в зависимост от версията на Adobe Photoshop (ако е по-ниска от 8-ма) може да имате и още един, "сив" слой. В случая ще работите само с картинките.
  Слоят, който е "актуален" (на фокус), в палета Layers е с по-тъмен фон (в случая това е слой zima).
 5. Щракнете върху бутончето "Add Layer Mask" (най-долу на палета Layers). В резултат на това до малката картинка на изображението се появява втори правоъгълник - това е маската за точно този слой. Добавянето на маска е еднократно. Веднъж като сте включили маска, не е нужно повторно да щраквате върху бутона "Add Layer Mask".

  Индикация за това къде работите (в изображението или в маската) е тънкия контрастен контур около съответния правоълъник.

  Обърнете внимание и това, че двата основни цвята
  (Foreground color, Background color) автоматично
  се промениха на черен и бял.

  При работа в маска има два режима: режим на скриване на част от изображението (черен цвят отгоре) и режим на "показване" на изображението (бял цвят отгоре).
 6. Изберете Brush Tool с размер 65 (или по-малък за по-фина обработка)
 7. Започвате да "скривате" (рисувате) тази част от картинката, която прецените за излишна. В резултат на това в правоъгълника на маската се появяват тъмни зони - зоните, които накрая няма да се виждат, но самото изображение остава непроменено.

Стъпки 5, 6 и 7 повтаряте за всеки отделен слой с различните изображения.
Размествайте картинките, нагласявайте ги така, че да ви изглежда приемливо. Експериментирайте докато не получите желания резултат.
Не забравяйте от време на време да правите запис на файла. :)

Ето и възможни крайни резултати:

А за изоражението по-долу са използвани 5 картинки: пролет, лято, есен, зима и облаци.
Хрумна ми докато слушах "Годишните времена" на Вивалди...

Навигация на страницата

нагоре