Раздел: И отново рисуване - ADIANAM Red Hot SpotНавигация чрез Бърз достъпНавигация на страниците в раздела


Съдържание на страницата

Раздел: Опит

И отново рисуване

Adobe Photoshop предлага много голями възможности за рисуване. Само малко търпение и можете да постигнете невероятно интересни ефекти. По-долу е показано как лесно можете да рисувате цветя.
Урокът акцентира върху две "хитрини", а именно:
- работа с криви и настройки на слоеве (layers)
- настройки на четка (brush).

I. Работа с криви и слоеве.

 1. Стартирайте Photoshop и създайте нов файл
  Нека за сега фонът да е бял, а после можете да го смените както ви харесва.
 2. Изберете Ellipse Tool и направете тънка вертикална елипса. Целта е да направим нещо като листо. Това ще е основата за чашката на цветето.
 3. Преминете в режим Direct Selection Tool и щракнете върху елипсата за да се визуализират контролните точки на кривата. Изберете Convert Point Tool и променете долната и горната контролни точки.
 4. На така получената фигура задавате следните стилови параметри:
  Layer > Layer style > Color Overlay с цвят - по ваше желание (в примера е розово) и настройка на Blend Mode - Multiplay.
 5. Дублирате слоя и променяте настройката на новия слой: в палета Layers изберете Multiplay.
  Това е едната "хитринка", а с какъв цвят или преливащ ефект ще запълните слоя - вие избирате. Сменяйте настройките докато получите желания ефект.

II. Рисуване с криви и настройка "Fade" на четка.

Създайте нов слой в палета "Layers" - върху него ще рисуваме с криви и четка.

 1. Преминете в палета Paths и създайте нова пътечка. Изберете Pen Tool и начертайте крива линия с начало "A" и край "B".
 2. Преминете в палета Brushes и изберете четка с диаметър, например 9
  В настройките Shape Dynamics сменете контрола на Fade и въведете стойност 200. Обърнете внимание как се промени контрура на четката!
 3. С така направените настройки на четката "рисуваме". За целта щракнете с левия бутон на мишката върху действие "Stroke path with brush" и... Готово! Начертахме "изтъняваща" крива. Обърнете внимание, че линията става по-тънка в посока крайната точка (точка "B").

III. Вместо заключение: въображежние и експерименти.

Това бяха двете "хитринки" - настройка "Fade" на четката и настройките на слоевете. Оттук нататък действайте според поставената от вас самите цел. Допълнителната украса оставям на вашето въображение. Всичко зависи от желания ефект. По-долу са дадени няколко рисунки, направени само с по-горе описаните действия. Варианти много, експериментирайте. Успех!

Навигация на страницата

нагоре