За най-малките от ADIANAM * DTHРаздел: Уроци

Рисуваме Калинка

Ако обичате да рисувате, без значение как - на лист хартия... или с помощта на компютър... калинка-малинка е чудесна за рисуване, а на най-малките - една от любимите. При това не е никак сложно, сами ще се убедите.

Вашата калинка няма да е като моята.
Тя дори ще е много по-красива.
Да започваме!

Стъпки
Анимирани стъпки
Окончателен резултат
Краен резултат

Вместо увод

Ако рисувате върху лист с моливи, тогава вземете нов, чист бял лист, средно-твърд черен молив. Не забравяйте, че рисуваме схемата и контурите на калинката. Което означава да не натискате силно с молива, а само лекичко да нанасяте тънък контур. Защото стъпка по стъпка ще правим ОСНОВНИТЕ елементи. Едва след това ще оцветяваме и разкрасяваме.

Ако рисувате с помощта на компютър, тогава отворете нов файл с бял фон и изберете ОВАЛ. Не знам къде измежду инструментите е, защото нямам представа с каква програма рисувате. Те са толкова много и няма начин да познавам всяка една от тях. Но знам, че във всички такива програми има такава възможност - овал.

Скициране

 1. Рисуваме голяма окръжност - за цялостния контур на тялото. Рисуваме втора окръжност - за главата. Обърнете внимание, че е много по-малка. Рисуваме с черен молив - ако е на лист. Или с черен цвят - ако е на компютър. Тук с червено е показана главата. (Фиг. 1)
 2. Рисуваме две дъги - за крилата. Обърнете внимание, че са абсолютно симетрични! Леко коригираме голямата окръжност отгоре - където се пресичат с главата. Със зелено е показано какво точно рисуваме. (Фиг. 2)
Рисунка на Фиг. 1
Фиг. 1
Рисунка на Фиг. 2
Фиг. 2
 1. Вземете гумичка и внимателно изтрйте излишните неща така, че да остане само контура на крилцата, част от главата и от тялото на калинката. Разгледайте внимателно какъв резултат трябва да постигнете - крилата са показани с червено. (Фиг. 3)
 2. Сега рисуваме две черни оченца в горния край на главата и мустачета, а край тялото - крачетата. Ако рисувате на лист с молив - постарайте се да са симетрични. Ако използвате компютър, тогава маркирайте крачето, копирайте го, дублирайте и завъртете огледално (зависи от програмата: може да е MIRROR, или Flip Horizontal...) (Фиг. 4)
 3. Рисуваме черните точки на калинката.
  Отново напомням - всичко е симетрично: точките в лявото крилце са еднакви с точките в дясното.
  Ако използвате компютър - много е лесно да се постигне.
  Ако обаче е на хартиен лист - постарайте се повечко. Опитвайте, не е трудно, ще успеете.
  А и нали имате гумичка... (Фиг. 5)
Рисунка на Фиг. 3
Фиг. 3
Рисунка на Фиг. 4
Фиг. 4
Рисунка на Фиг. 5
Фиг. 5

Оцветяване

Това вече е най-лесната част. Използвайте червено за крилцата и черно за главичката и телцето.
Не забравяйте белите точици в очичките на калинката. (Фиг. 6)

Ако искате - можете да добавите белите крилца под червените... (Фиг. 7)

Сега вече можете да украсявате вашата картинка както ви се иска - да нарисувате тревичка или голямо листо, да добавите капки вода, или облаче на хоризонта, или каквото ви хрумне за фон.
Импровизирайте и ще получите невероятни ефекти.

Рисунка на Фиг. 6 - основeни цветове
Фиг. 6 - основeни цветове
Рисунка на Фиг. 7 - декорирана
Фиг. 7 - декорирана

Краен резултат

Пате DTH
Калинка върху листо DTH